Datând de mai mult de 1000 de ani, istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua.
La început cafeaua era consumată ca aliment şi nu ca băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.
Cafeaua îşi găseşte originea pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei cunoscută sub numele de „Kaffa”, de unde s-a răspândit în Yemen, apoi în Arabia şi Egipt. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea, societăţile care practicau comerţul au început să-şi dea seama de marele potenţial pe care îl reprezintă cafeaua şi au lansat-o cu succes în Europa.
Cafeaua a intrat în Europa prin portul Veneţia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Băutura a devenit obişnuită în rândul populaţiei în momentul în care vânzătorii ambulanţi de limonadă au inclus-o în oferta lor ca substitut al băuturilor reci. De asemenea, mulţi negustori
europeni au început să bea cafea în călătoriile lor şi au adus acest obicei în Europa. Asemănările fonetice dintre cuvântul „cafea” şi echivalenţii săi europeni (în italiană „caffe”, în franceză „caffé”, „kaffee” în germană şi „coffee” în engleză), i-au determinat pe oameni să creadă că numele provine din numele provinciei etiopiene „Kaffa”. Însă o altă ipoteză a sugerat că acest cuvânt provine din arăbescul „quahwek”, care înseamnă „stimulent”.
În antichitate, proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şi doctorii.
Consumată cu moderaţie, cafeaua are efecte benefice pentru sănătate. Acţionează asupra tubului respirator, ajutând la mobilitatea muşchilor. Ca şi ceaiul chinezesc, ameliorează diferite afecţiuni respiratorii caracterizate de spasm bronşic (astmă bronşic, bronşite astmatiforme sau alte sindroame obstructive bronşice), relaxând musculatura bronhiilor şi permiţând pătrunderea aerului cu mai mare uşurinţă în alveolele pulmonare. Este de asemenea folosită şi împotriva durerilor de cap, pentru că dilată vasele de sânge, şi este folosită ca un medicament împotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic
ce stimulează activitatea aparatului excretor şi elimină substanţele toxice din corp. Ea stimulează activitatea sistemului nervos central, acţionând asupra funcţiilor psihice şi senzoriale. Este energizantă, în special în momentele de surmenaj, de epuizare fizică şi intelectuală. Compuşii cafelei au un rol antioxidant, fiind capabili să contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară, dar şi să reducă substanţial riscul apariţiei unor forme de cancer.
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale următoarele patru tipuri: Arabica, Robusta, Liberica şi Maragogzpe.
La început cafeaua era consumată ca aliment şi nu ca băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.
Cafeaua îşi găseşte originea pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei cunoscută sub numele de „Kaffa”, de unde s-a răspândit în Yemen, apoi în Arabia şi Egipt. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea, societăţile care practicau comerţul au început să-şi dea seama de marele potenţial pe care îl reprezintă cafeaua şi au lansat-o cu succes în Europa.
Cafeaua a intrat în Europa prin portul Veneţia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Băutura a devenit obişnuită în rândul populaţiei în momentul în care vânzătorii ambulanţi de limonadă au inclus-o în oferta lor ca substitut al băuturilor reci. De asemenea, mulţi negustori
europeni au început să bea cafea în călătoriile lor şi au adus acest obicei în Europa. Asemănările fonetice dintre cuvântul „cafea” şi echivalenţii săi europeni (în italiană „caffe”, în franceză „caffé”, „kaffee” în germană şi „coffee” în engleză), i-au determinat pe oameni să creadă că numele provine din numele provinciei etiopiene „Kaffa”. Însă o altă ipoteză a sugerat că acest cuvânt provine din arăbescul „quahwek”, care înseamnă „stimulent”.În antichitate, proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şi doctorii.
Consumată cu moderaţie, cafeaua are efecte benefice pentru sănătate. Acţionează asupra tubului respirator, ajutând la mobilitatea muşchilor. Ca şi ceaiul chinezesc, ameliorează diferite afecţiuni respiratorii caracterizate de spasm bronşic (astmă bronşic, bronşite astmatiforme sau alte sindroame obstructive bronşice), relaxând musculatura bronhiilor şi permiţând pătrunderea aerului cu mai mare uşurinţă în alveolele pulmonare. Este de asemenea folosită şi împotriva durerilor de cap, pentru că dilată vasele de sânge, şi este folosită ca un medicament împotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic
ce stimulează activitatea aparatului excretor şi elimină substanţele toxice din corp. Ea stimulează activitatea sistemului nervos central, acţionând asupra funcţiilor psihice şi senzoriale. Este energizantă, în special în momentele de surmenaj, de epuizare fizică şi intelectuală. Compuşii cafelei au un rol antioxidant, fiind capabili să contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară, dar şi să reducă substanţial riscul apariţiei unor forme de cancer.Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale următoarele patru tipuri: Arabica, Robusta, Liberica şi Maragogzpe.
Sursa: Connaisseur, nr. 15, aprilie 2004
pedoclimatice excepţionale aici se obţine toată gama de vinuri albe şi roşii, de la cele seci la licoroase. Pe lângă condiţiile naturale, se mai adaugă şi vinificatori de mare valoare şi utilaje moderne, ceea ce face ca vinurile de aici să fie de foarte bună calitate. Caracteristicile de bază sunt: blândeţea, echilibrul şi aroma pregnantă. Urcând spre nord, pe latura estică a ţinutului, întâlnim podgoria Istria - Babadag. În nord, pe malul Dunării, ne întâmpină vechea podgorie de la Sarica-Niculiţel, care-şi aduna viile în trei centre viticole: Tulcea, Niculiţel şi Măcin. În extremitatea sudvestică a regiunii, în imediata apropiere a bătrânului Danubiu, se află viile de la Ostrov, Oltina şi Aliman. Nu pot fi omise din această enumerare nici viile de la Dăieni şi Hârşova, cele de la Adamclisi şi Băneasa şi nici cele de la Mangalia şi Chirnogeni, toate intrate în peisajul viticol dobrogean.
folosirea lor pe aragazul electric, fundul rotund nepermiţând vasului să intre în contact uniform cu elemenţii de încălzire.
rezonabilă.
robuste, dar tot nu pot fi folosite la temperaturi ridicate.
restul ingredientelor nu sunt silite să stea în ulei.
occidental care au, cel mai adesea, pereţii drepţi. Wok-ul permite ca bucăţile de alimente prăjite la fundul său să fie împinse pe marginile curbate, şi să fie gătite în continuare la o temperatură mai slabă. În acest timp, locul lor poate fi luat de alt aliment care să fie gătit în acest timp la temperatură foarte ridicată.Fundul curbat permite şi folosirea de cantităţi mai mici de ulei. În wok este posibil ca alimentele de dimensiuni mai mari să fie prăjite în strat mai gros de ulei, în timp ce ingredientele tocate mărunt (usturoi, ceapa, ardei iute, ceapa verde, ghimbir) pot fi prăjite într-o cantitate foarte mică de ulei.