joi, 1 ianuarie 2009

Salată de boeuf

„Deşi numele-i francez, iar mâncarea e făcută cu o clasică mazonnaise, actul de proprietate se plimbă nesigur între Balcani şi Rusia. Cu toate acestea, nu e sărbătoare românească de toamnă-iarnă-primăvară fără galbena, rotunjita salată de boeuf, ornată cu gogoşari roşii şi măslinuţe, cum se cuvine. Mâncare citadină, salata aceasta e destul de pretenţioasă, cerând manufactură răbdătoare şi devotată, asta explică de ce se face numai la ocazii. Salata de boeuf dovedeşte grijă şi preţuire mare pentru meseni. Răspândirea ei naţională a născut, în cărţile de bucate şi pe meniurile cârciumilor, şi unele ciudăţenii haioase: „salată de biof cu carne de pui şi parizer”.
Radu Anton Roman
Ingrediente:
Ø 700 g carne (la alegere: vită, pui, porc);
Ø 700 g cartofi;
Ø 300 g castraveciori muraţi în oţet;
Ø 500 g mazăre boabe;
Ø 3 gogoşari muraţi;
Ø 3 morcovi mari;
Ø 500 ml maioneză (cu sau fără lămâie, cum vă place);
Ø măsline (de preferinţă fără sâmbure, pentru decor)
Ø sare, după gust.

Mod de preparare:
Carnea se pune la fiert, cartofii se fierb şi ei (nu trebuie să se pătrundă de tot, ci să rămână un pic cleioşi). Se fierbe mazărea şi morcovii care au fost curăţaţi în prealabil. Fiecare dintre aceste ingrediente se fierb separat pentru a-şi păstra gustul. Castraveţii şi doi dintre gogoşari se taie mărunt, cam cât zarurile de table. Se toacă şi restul legumelor după ce s-au răcit. Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se potriveşte salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte şi se unge cu maioneza rămasă. Gogoşarul rămas şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata după imaginaţia fiecăruia.

Recomandare: Carnea trebuie să fie fără grăsime. În salată se pot pune şi alte legume precum:ciuperci, conopidă, sfeclă roşie etc. Salata de boeuf merge cu un vin demisec uşor, alb.

Cartofii: sănătoşi şi gustoşi

Tuberculii maronii au fost primiţi cu reţinere în Europa, astăzi însă sunt un aliment de bază, sănătos.
Cartofii conţin foarte puţine grăsimi şi deloc colesterol. 100 g cartofi au un conţinut energic de numai 79 kcal. Combinaţi cu ouă, iaurt şi brânzeturi, cartofii reprezintă sursa a numeroase proteine esenţiale.
Soiurile de cartofi cu miezul dur, cum este şi soiul „Nicola” din imagine, sunt sărace în amidon, au coaja subţire şi au un conţinut ridicat de apa. În timpul gătitului aceşti cartofi îşi păstrează structura solidă, astfel sunt potriviţi în special pentru prepararea sufleurilor, precum şi a cartofilor prăjiţi.
Printre soiurile de cartofi cu miezul semidur se încadrează şi cartofii de fiert, ca de exemplu soiul „Sieglinde”. Aceştia pot fi folosiţi la prepararea oricăror mâncăruri cu cartofi, însă se potrivesc în special ca şi garnituri pentru mâncărurile suculente.
Soiurile de cartofi pentru fiert (făinoşi), ca de exemplu „Bintje”, au un conţinut extrem de bogat în amidon, şi astfel reprezintă o materie de bază ideală pentru supe, ciorbe, piureuri, chifteluţe, tocănite şi se pretează la cuptor în folie de aluminiu। În cazul folosirii acestor cartofi prin alte metode de gătit, aceştia se usucă uşor şi se descompun.

Soiurile de cartofi cu coaja roşie, provenite din Franţa (ca şi soiul „Roseval” din imagine), pot fi găsite din august până în octombrie. Majoritatea acestor soiuri au miezul dur, gustos, de culoare galbenă.
„Cartofii de Bamberg”, după cum sugerează şi numele, provin din regiunea Bamberg (Bavaria, Germania). Acest soi cu miezul dur are caracteristică forma alungită şi este utilizat în special la prepararea salatelor.Soiul american „Idaho potatoes” este „uriaşul” soiurilor de cartofi. Mulţumită miezului uscat, este ideal pentru mâncărurile cu cartofi preparate la cuptor.
La cumpărarea cartofilor trebuie avut în vedere următoarele: trebuie aleşi doar tuberculii duri, fără zone decolorate şi neîncolţiţi. Cartofii comercializaţi în pungi de plastic trebuie scoşi din pungă imediat ce ajungem acasă. Cartofii se depozitează într-un loc răcoros, întunecat şi aerisit. Dacă temperatura este prea scăzută, amidonul se transformă în zaharuri, iar cartofii vor avea un gust dulceag, neplăcut. Dacă sunt ţinuţi într-un loc foarte cald şi la lumină, cartofii încolţesc şi le apar pete verzui, toxice. Cartofii nu trebuie depozitaţi lângă ceapă, deoarece putrezesc într-un timp scurt.