joi, 1 ianuarie 2009

Salată de boeuf

„Deşi numele-i francez, iar mâncarea e făcută cu o clasică mazonnaise, actul de proprietate se plimbă nesigur între Balcani şi Rusia. Cu toate acestea, nu e sărbătoare românească de toamnă-iarnă-primăvară fără galbena, rotunjita salată de boeuf, ornată cu gogoşari roşii şi măslinuţe, cum se cuvine. Mâncare citadină, salata aceasta e destul de pretenţioasă, cerând manufactură răbdătoare şi devotată, asta explică de ce se face numai la ocazii. Salata de boeuf dovedeşte grijă şi preţuire mare pentru meseni. Răspândirea ei naţională a născut, în cărţile de bucate şi pe meniurile cârciumilor, şi unele ciudăţenii haioase: „salată de biof cu carne de pui şi parizer”.
Radu Anton Roman
Ingrediente:
Ø 700 g carne (la alegere: vită, pui, porc);
Ø 700 g cartofi;
Ø 300 g castraveciori muraţi în oţet;
Ø 500 g mazăre boabe;
Ø 3 gogoşari muraţi;
Ø 3 morcovi mari;
Ø 500 ml maioneză (cu sau fără lămâie, cum vă place);
Ø măsline (de preferinţă fără sâmbure, pentru decor)
Ø sare, după gust.

Mod de preparare:
Carnea se pune la fiert, cartofii se fierb şi ei (nu trebuie să se pătrundă de tot, ci să rămână un pic cleioşi). Se fierbe mazărea şi morcovii care au fost curăţaţi în prealabil. Fiecare dintre aceste ingrediente se fierb separat pentru a-şi păstra gustul. Castraveţii şi doi dintre gogoşari se taie mărunt, cam cât zarurile de table. Se toacă şi restul legumelor după ce s-au răcit. Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se potriveşte salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte şi se unge cu maioneza rămasă. Gogoşarul rămas şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata după imaginaţia fiecăruia.

Recomandare: Carnea trebuie să fie fără grăsime. În salată se pot pune şi alte legume precum:ciuperci, conopidă, sfeclă roşie etc. Salata de boeuf merge cu un vin demisec uşor, alb.

Niciun comentariu: