luni, 9 noiembrie 2009

Trandafiri cu brânză

Ingrediente:
- 500 g făină;
- 500 g brânză de vaci;
- 2 ouă;
- 25 g drojdie;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- 150 g unt;
- 50 g stafide;
- o sticluţă cu esenţă de lămâie;
- 2 linguri cu griş;
- sare;
- coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele dulce, se adaugă 75 g zahăr, sare şi jumătate din esenţa de lămâie. Se topesc 100 g unt şi se adaugă peste drojdia dizolvată. Se toarnă totul peste făină şi se amestecă până când rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de minute. Brânza se amestecă bine cu restul de zahăr, esenţa de lămâie rămasă şi grişul. Se adaugă coaja de lămâie, ouăle şi stafidele înmuiate. Se amestecă totul până când rezultă o cremă pufoasă. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză şi se rulează. Se taie în rondele egale, se aşază una lângă alta într-o tavă unsă cu restul de unt şi se introduce tava în cuptor.

Plăcintă ciobănească

Ingrediente:
- 1 kg cartofi roşii;
- 30 g smântână fermentată;
- 1 gălbenuş;
- 120 ml smântână dulce;
- 15 ml ulei de măsline;
- 800 g carne tocată de vită;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 40 g unt;
- 25 g făină;
- 250 ml supă de vită;
- 120 ml vin roşu dulce;
- 10 ml sos Worcestershire;
- 100 g mazăre congelată;
- pătrunjel;
- sare, piper, boia dulce.

Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare până se înmoaie. Se scurg cartofii şi se pun într-un vas. Smântâna fermentată se amestecă cu gălbenuşul şi smântâna dulce, apoi se pune peste cartofi şi se pasează foarte bine. Asezonaţi cu sare şi piper. Încălziţi o tigaie la foc mediu. Puneţi ulei în tigaia încinsă, apoi adăugaţi carnea. Condimentaţi cu sare şi piper. Rumeniţi şi fărâmiţaţi carnea timp de 3-4 minute. Puneţi peste carne morcovul, curăţat şi tocat, şi ceapa tocată. Se călesc împreună cu carnea 5 minute, amestecând frecvent. Într-o altă oală, la foc potrivit, amestecaţi untul cu făina şi lăsaţi-le timp de 2 minute pe foc. Încorporaţi supa, vinul şi sosul Worcestershire. Lăsaţi sosul să se îngroaşe 1 minut. Turnaţi sosul peste carne şi legume, apoi adăugaţi mazărea. Puneţi compoziţia într-un vas termorezistent şi adăugaţi compoziţia de cartofi. Presăraţi boiaua, apoi gratinaţi în cuptor până când cartofii s-au rumenit.