duminică, 2 august 2009

Plăcintă cu mure

Ingrediente:
Pentru aluat:
- 150 g făină;
- 1 praf de sare;
- coaja rasă de la ½ lămâie;
- 6 linguri zahăr;
- 75 g unt.
Pentru umplutură:
- 500 g mure;
- 100 g zahăr;
- 100 g biscuiţi cu unt;
- 100 g migdale măcinate;
- coaja rasă a unei lămâi;
- 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Se amestecă făina, sarea, coaja de lămâie şi zahărul. Se adaugă untul tăiat în bucăţele mici şi totul se frământă. Se adaugă treptat aproximativ 2 linguri de apă, până se obţine un aluat moale, omogen. Se împachetează aluatul într-o folie de plastic şi se lasă la frigider aproximativ 30 de minute. Se spală murele şi se scurg. Se adaugă zahărul şi se lasă deoparte. Se pun biscuiţii într-o pungă de plastic şi se sfărâmă foarte mărunt cu ajutorul unui făcăleţ. Dacă murele au lăsat prea multă zeamă, acesta se varsă. Se amestecă murele cu biscuiţii, migdalele, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Se preîncălzeşte cuptorul la 2000C. Se unge un vas termorezistent sau o formă de plăcintă cu unt şi se toarnă în acesta amestecul cu mure. Se aşează aluatul peste mure, iar marginile se presează de pereţii formei. Se fac găuri în aluat pentru a permite ieşirea aburilor. Se bagă la cuptor şi se coace timp de 45 de minute.