marți, 20 ianuarie 2009

TĂIŢEI CU CARNE

Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fim vegetarieni, n-ar fi făcut carnea atât de bună. Amestecată cu alte bunătăţi divine, carnea tocată este un dar ascuns printre tăiţei să bucure creştineşte sufletele. Ingrediente:
400 g tăiţei (tagliatelle);
400 g carne tocată (porc sau vită);
100 g caşcaval;
50 g ceapă (2 buc.);
1 legătură ceapă verde;
4 căţei de usturoi;
30 ml ulei de măsline;
sare, piper, curry.

Mod de preparare:
Tăiţeii se pun la fiert în apă clocotită cu sare şi ulei, se fierb circa 8-10 minute, apoi se scurg de zeamă şi se ţin la cald. Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt, se amestecă cu carnea tocată, apoi se călesc într-o tigaie cu ulei, iar când sunt aproape gata, se adaugă condimentele şi ceapa verde tocată fin. Tăiţeii scurşi se amestecă cu compoziţia de carne, se aşează totul într-un vas termorezistent, se rade caşcavalul pe deasupra, apoi se introduce vasul în cuptorul încins la 1800C pentru circa 15 minute.
Sfat: dacă se doreşte ca preparatul să fie tăiat precum o budincă, se adaugă în carnea tocată două ouă înainte de a fi amestecată cu pastele.

TORT DE MIGDALE CU CREMĂ DE LĂMÂIE

Ingrediente:
160 g unt sau margarină;
310 g zahăr;
6 ouă;
150 g făină;
75 g migdale tăiate mărunt;
1 plic praf de copt;
3 linguri lapte;
3 lămâi zemoase;
60 g amidon alimentar;
3 kiwi;
2 portocale;
200 g frişcă;
150 g ciocolată menaj albă;
unt sau margarină pentru uns forma.

Mod de preparare:
Se amestecă 100 g unt şi 150 g zahăr până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă apoi, încetul cu încetul, trei ouă şi se amestecă din nou foarte bine. Se amestecă făina, migdalele tăiate mărunt şi praful de copt şi se adaugă la compoziţia de unt şi ou. Apoi se toarnă şi laptele şi se amestecă. Coca se pune într-o formă demontabilă de tort (cu diametrul de 26 cm), unsă şi se uniformizează. Se bagă în cuptorul încins şi se coace 30-35 de minute. Apoi se lasă să se răcească. Pentru crema de lămâie, se spală lămâile, se rad cojile şi se stoarce zeama. Se măsoară 150 ml de zeamă. Se fierb 350 ml de apă, împreună cu zeama de lămâie, cu cojile, cu 160 g zahăr şi cu untul rămas. Se dizolvă amidonul alimentar în puţină apă, se amestecă cu lichidul şi se lasă să mai dea o dată în clocot. Se adaugă şi ciocolata albă, după ce aceasta s-a topit se lasă să se răcească puţin. Se iau ouăle rămase şi se separă albuşul de gălbenuş, se bat gălbenuşurile şi se amestecă cu crema. După ce s-a răcit, se întinde pe tort şi se lasă la rece aproximativ trei ore. Se cojesc portocalele şi fructele de kiwi astfel încât să nu mai rămână deloc coajă şi apoi se taie fructele în felii subţiri. Se desprinde tortul din formă şi se ornează cu felii de portocale şi kiwi. Apoi, se bate bine frişca şi se unge marginea tortului, iar cantitatea rămasă se pune într-un poş şi se ornează suprafaţa.