vineri, 23 octombrie 2009

Tartă cu pere scufundate

Ingrediente:
Blat:
- 200 g făină integrală;
- 125 g unt;
- 60 g miere;
- 1 ou.
Umplutură:
- 1kg pere mici;
- 2 linguri zahăr;
- 3 ouă;
- 150 g miere;
- 100 g migdale măcinate;
- 100g făină;
- 2 linguri fulgi de migdale.

Mod de preparare:
Pentru blat, se frământă un aluat din făină integrală, unt, miere şi ou. Se înfăşoară în folie şi se dă la frigider 60 de minute. Se decojesc perele şi se lasă codiţele. Se curăţă însă de căsuţele sâmburilor. Într-o oală se dă în clocot zahărul în 125 ml apă; se adaugă perele şi se acoperă vasul; se lasă să fiarbă la foc moale cca. 6 minute. Se scot şi se lasă să se scurgă. Se încinge cuptorul. Se întinde o foaie de aluat pe planşeta tapetată cu făină şi se îmbracă în această foaie o formă de tartă unsă. Pentru umplutură se separă ouăle. Se bat albuşurile. Gălbenuşurile se bat cu mierea; se adaugă migdalele şi făina, apoi se înglobează încet albuşurile bătute. Se repartizează această compoziţie pe blat şi se aşează deasupra perele, vertical, încrustându-le puţin. Se presară fulgi de migdale şi se coace tarta la cuptor 55 de minute.

Friptură de vită în sos de vin roşu

Ingrediente:
- 500 g muşchi de vită;
- 2 căţei de usturoi;
- 2 castraveciori muraţi;
- 2 linguri ulei;
- 120 ml vin roşu sec;
- 1 linguriţă muştar boabe;
- 1 lingură oţet de vin roşu;
- sare, piper, boia iute.

Mod de preparare:
Se curăţă usturoiul şi se toacă mărunt. Se scurg castraveciorii, apoi se toacă mărunt. Se şterg bine feliile de carne. Se prăjeşte carnea în ulei, la foc puternic, pe ambele părţi câte 1 minut, apoi la foc mediu, încă 4 minute pe fiecare parte. Se scoate carnea şi se condimentează cu sare şi piper. Se prăjesc uşor usturoiul şi castraveciorii în zeama lăsată, se adaugă boia şi vinul şi se dă în clocot, amestecând continuu. Se condimentează cu muştar şi oţet, sare, iar sosul se toarnă peste carne înainte de servire.