Familia de plante: Orchidaceae (familia orhideei).
Descrierea plantei şi cultivarea: vanilia este o orhidee tropicală căţărătoare, cu o tulpină lungă, verde şi cărnoasă, din care dau lăstari ce se înfăşoară parazitar în copaci। Planta are frunze ovale, groase şi cărnoase de 25 centimetri lungime şi 8 centimetri lăţime. Florile sale galbene sau portocalii cresc în buchete; în fiecare zi din cele două luni ale sezonului de înflorire se deschide câte o floare. Vanilia este o plantă tropicală şi nu poate creşte în mod natural în climate temperate. Când este cultivată, pentru lăstarii agăţători trebuiesc furnizaţi stâlpi şi copaci de sprijin.În natură, vanilia este polenizată numai de albinele mexicane şi de păsările colibri, capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei.


Ştiaţi că…? Diferenţa dintre zahărul de vanilie şi cel de vanilină este că cel de vanilie este produs din vanilie adevărată. Cel din vanilină este produs din vanilină sintetică, o substanţă aromatică care miroase ca vanilia. Puteţi să preparaţi singuri vanilie: amestecaţi conţinutul unei păstăi cu o ceaşcă de zahăr într-un borcan cu capac şi lăsaţi deoparte timp de cel puţin 6 săptămâni.
Pregătire şi depozitare: extractul de vanilie se produce prin filtrarea alcoolului prin boabele tocate şi procesate, un procedeu asemănător producerii de cafea. Extractul de vanilie este foarte puternic, câteva picături fiind de ajuns pentru majoritatea utilizărilor. Păstăile de vanilie sunt mai dificil de folosit decât extractul, dar oferă o aromă mai puternică decât extractul.Pentru a parfuma baza lichidă pentru sosuri, crème, budinci şi îngheţată, se foloseşte o păstaie pentru fiecare jumătate de litru de lichid; lichidul se fierbe, apoi se lasă la răcit timp de o oră înainte de a se scoate boaba de vanilie. Aceeaşi păstaie se poate folosi de mai multe ori, dacă este spălată după utilizare, uscată şi păstrată în borcan închis ermetic.Se poate folosi şi vanilie pisată, dar în cantitate înjumătăţită, şi se lasă în lichid.

Origine: această othidee căţărătoare este originară din sudul Mexicului, Guatemala şi alte ţări central-americane. Astăzi, vanilia este cultivată atât în America Centrală cât şi în Madagascar, insulele Réunion (fosta Bourbon) şi Comoros. Vanilia de foarte bună calitate se numeşte „vanilie bourbon”. Dintre ţările asiatice, Indonezia este producătorul cu cel mai mare succes.
Vanilia este nativă din America Centrală, şi este folosită din epoca pre-columbiană. Atât mayaşii cât şi aztecii foloseau vanilia pentru a aroma o băutură specială făcută din apă, boabe de cacao şi mirodenii: chacau haa (sau chocol haa) în mayaşă, sau cacahuatl în aztecă.Ciocolata mayaşă, aşa cum este încă băută în sudul Mexicului, Guatemala şi Belize, este deseori picantă, conţinând ardei iute şi alte condimente indigene (ienibahar, annatto) sau de import (piper negru, scorţişoară). Îndulcitorii (zahăr sau miere) sunt posibili, dar nicidecum obligatorii. Băutura se consumă rece sau caldă, dar în orice caz bătută până devine o spumă; spuma este considerată cea mai delicioasă parte.Aztecii beau ciocolată mai ales rece, şi deseori foloseau mierea pentru a o îndulci; în zilele noastre, se foloseşte mai ales zahărul de trestie. Ciocolata aztecă putea conţine toate ingredientele menţionate mai sus, şi altele pe deasupra (de exemplu, paprika sau frunze de piper mexican); pentru scopurile religioase, culoarea roşu aprins obţinută prin adaosul de annatto era foarte preţuită. Când Hernan Cortes l-a obligat pe regele aztec Moctezuma să-i acorde o audienţă pe 14 noiembrie 1519, a fost primul european care a băut ciocolată; peste mai puţin de 3 ani, marea capitală aztecă Tenochtitlán fusese distrusă şi imperiul aztec înceta să existe.Vanilia a fost folosită pentru prima oară în Europa în cam aceleaşi scopuri ca în America: pentru a aroma ciocolata de băut, foarte căutată de nobilimea secolului al XVII-lea. Ciocolata de băut europeană era aproape exclusiv dulce şi puteau fi folosite o mulţime de aromatizante suplimentare, cum ar fi anasonul sau scorţişoara, dar şi produse animale exotice ca moscul sau ambra cenuşie; principala contribuţie a Europei a fost însă înlocuirea apei cu laptele, care a culminat mult mai târziu, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu producerea de tablete de ciocolată cu lapte.
Mitologie: aztecii îşi condimentau ciocolata cu vanilie pentru creşterea apetitului sexual. Popoarele băştinaşe din America de Nord foloseau vanilia uscată drept monedă de schimb.
Uz medicinal: indienii foloseau vanilia drept condiment cât şi ca medicament। Îi atribuiau efecte stimulative pentru inimă. Precum cacao, se spune despre vanilie că reduce frica, depresia şi oboseala.


Sursa: http://www.comdimenteweb.ro/
Iburg Anne, Dicţionarul Dumont de condimente, ed. Allfa, Bucureşti 2008
Iburg Anne, Dicţionarul Dumont de condimente, ed. Allfa, Bucureşti 2008