vineri, 2 ianuarie 2009

Vinurile Dobrogei

În Dobrogea, viţa de vie poate fi cultivată oriunde. La fiecare pas, încotro te întorci, sunt locuri bune pentru vii. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline şi terenuri plane, larg învălurat, nu ridică probleme pentru viticultură; lumina şi căldura sunt peste tot din belşug; solul are o bună structură şi fertilitate şi conţine toate elementele chimice de care viţa de vie are nevoie. Apa din precipitaţii nu este câtuşi de puţin de prisos, fapt care constitute o bună premisă pentru obţinerea unor vinuri de înaltă calitate.
Nu este de mirare că, dispunând de astfel de condiţii, viticultura dobrogeană s-a dezvoltat în ritm rapid, ajungând în prezent să ocupe un loc de primă importanţă.
Viile Dobrogei ocupă astăzi o suprafaţă puţin mai mare de 25.000 hectare. Ele se leagă în câteva podgorii care se cer a fi incluse în orice periplu bahic. Regiunea este tăiată de-a curmezişul, puţin mai jos de jumătatea ei, de celebra podgorie a Murfatlarului, întinsă pe traseul văii Caraşu şi formată din trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia şi Cernavodă. Renumita podgorie Murfatlar se situează în jumătatea sudică a Dobrogei beneficiind din plin de razele soarelui, de solul calcaros şi influenţa marină. Această podgorie se întinde pe o suprafaţă de peste 2000 ha cultivate cu soiuri de viţă nobilă, lucrate modern. Datorită condiţiilorpedoclimatice excepţionale aici se obţine toată gama de vinuri albe şi roşii, de la cele seci la licoroase. Pe lângă condiţiile naturale, se mai adaugă şi vinificatori de mare valoare şi utilaje moderne, ceea ce face ca vinurile de aici să fie de foarte bună calitate. Caracteristicile de bază sunt: blândeţea, echilibrul şi aroma pregnantă. Urcând spre nord, pe latura estică a ţinutului, întâlnim podgoria Istria - Babadag. În nord, pe malul Dunării, ne întâmpină vechea podgorie de la Sarica-Niculiţel, care-şi aduna viile în trei centre viticole: Tulcea, Niculiţel şi Măcin. În extremitatea sudvestică a regiunii, în imediata apropiere a bătrânului Danubiu, se află viile de la Ostrov, Oltina şi Aliman. Nu pot fi omise din această enumerare nici viile de la Dăieni şi Hârşova, cele de la Adamclisi şi Băneasa şi nici cele de la Mangalia şi Chirnogeni, toate intrate în peisajul viticol dobrogean.
Ţinutul în care ne găsim oferă condiţii dintre cele mai bune atât pentru producerea vinurilor, cât şi a strugurilor de masă. Pot fi cultivate aici chiar şi soiurile pentru stafide, care pretind un surplus de căldură în perioada coacerii strugurilor şi sunt mai puţin rezistente la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Produsele care preiau în cea mai mare măsură amprenta factorilor favorabili de cultură sunt, însă, vinurile. În Dobrogea se produc vinuri care au însuşiri calitative distincte, purtând blazoane de mare nobleţe. Podgoria Murfatlar se înscrie, alături de Cotnari şi Pietroasa, în grupa arealelor viticole romaneşti în care pot fi obţinute vinuri dulci naturale din struguri culeşi la stafidirea boabelor. Peste tot în această regiune pot fi produse vinuri roşii de mare marcă, bogate şi intens colorate, precum şi vinuri albe seci sau demiseci, care se disting prin puternica lor personalitate.

Sursa: www.vinul.ro

Niciun comentariu: