luni, 23 noiembrie 2009

Pizza carra mia

Ingrediente (pentru două pizza):
Aluat:
- 300 g făină;
- 15 g drojdie;
- 25 ml ulei;
- un praf de zahăr;
- un praf de sare.
Sos:
- 200 g roşii;
- un praf zahăr;
- oregano;
- busuioc;
- 15 ml ulei de măsline;
- un praf sare.
Umplutură:
- 150 g mozzarella;
- 100 g ciuperci;
- 150 g şuncă;
- 150 g cârnăciori picanţi;
- 50 g măsline feliate;
- oregano.

Drojdia se amestecă cu zahărul şi 50 ml apă caldă. Când a dospit, se adaugă făina, sarea, uleiul şi 150 ml de apă caldă, se frământă şi se lasă la crescut. Mozzarella se rade pe răzătoarea mare. Ciupercile se curăţă şi se feliază. Cârnăciorii se taie feliuţe subţiri pe diagonală. Şunca se feliază şi se taie julien. Pentru a forma sosul, se amestecă toate ingredientele şi se omogenizează. Se ia jumătate din aluat, se formează o chiflă şi se întinde pe planşetă până ajunge la grosimea de 6-7 mm, după care se pune într-o tavă. Pe blatul de pizza se întinde sosul de roşii, se presară caşcaval, ciupercile şi şunca. Deasupra se pun cârnăciorii şi măslinele. Se stropeşte cu ulei, se presară cu oregano, apoi se introduce în cuptorul încins, pentru 7-8 minute.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Şarlotă cu cafea

Ingrediente:
- 40 g gelatină albă;
- 350 ml lapte;
- 1 lingură cafea solubilă;
- 1 lingură cacao;
- 4 ouă;
- 100 g zahăr pudră;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 400 ml smântână dulce (frişcă lichidă).

Mod de preparare:
Se amestecă laptele cu praful de cacao şi cafeaua solubilă, se dă în clocot, apoi se ia de pe foc. Gelatina se dizolvă în amestecul de lapte, apoi se lasă puţin la răcit. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul pudră şi zahărul vanilat, apoi se fierbe pe o baie de apă, amestecând continuu, până ce compoziţia devine cremoasă. Se adaugă treptat laptele cu gelatina, se amestecă bine, apoi se lasă la răcit 30 de minute. Se bat bine separat albuşurile şi smântâna, apoi se înglobează treptat în crema de cafea. Se toarnă crema într-o formă, se acoperă şi se lasă la frigider timp de 6 ore.

luni, 9 noiembrie 2009

Trandafiri cu brânză

Ingrediente:
- 500 g făină;
- 500 g brânză de vaci;
- 2 ouă;
- 25 g drojdie;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- 150 g unt;
- 50 g stafide;
- o sticluţă cu esenţă de lămâie;
- 2 linguri cu griş;
- sare;
- coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele dulce, se adaugă 75 g zahăr, sare şi jumătate din esenţa de lămâie. Se topesc 100 g unt şi se adaugă peste drojdia dizolvată. Se toarnă totul peste făină şi se amestecă până când rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de minute. Brânza se amestecă bine cu restul de zahăr, esenţa de lămâie rămasă şi grişul. Se adaugă coaja de lămâie, ouăle şi stafidele înmuiate. Se amestecă totul până când rezultă o cremă pufoasă. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză şi se rulează. Se taie în rondele egale, se aşază una lângă alta într-o tavă unsă cu restul de unt şi se introduce tava în cuptor.

Plăcintă ciobănească

Ingrediente:
- 1 kg cartofi roşii;
- 30 g smântână fermentată;
- 1 gălbenuş;
- 120 ml smântână dulce;
- 15 ml ulei de măsline;
- 800 g carne tocată de vită;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 40 g unt;
- 25 g făină;
- 250 ml supă de vită;
- 120 ml vin roşu dulce;
- 10 ml sos Worcestershire;
- 100 g mazăre congelată;
- pătrunjel;
- sare, piper, boia dulce.

Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare până se înmoaie. Se scurg cartofii şi se pun într-un vas. Smântâna fermentată se amestecă cu gălbenuşul şi smântâna dulce, apoi se pune peste cartofi şi se pasează foarte bine. Asezonaţi cu sare şi piper. Încălziţi o tigaie la foc mediu. Puneţi ulei în tigaia încinsă, apoi adăugaţi carnea. Condimentaţi cu sare şi piper. Rumeniţi şi fărâmiţaţi carnea timp de 3-4 minute. Puneţi peste carne morcovul, curăţat şi tocat, şi ceapa tocată. Se călesc împreună cu carnea 5 minute, amestecând frecvent. Într-o altă oală, la foc potrivit, amestecaţi untul cu făina şi lăsaţi-le timp de 2 minute pe foc. Încorporaţi supa, vinul şi sosul Worcestershire. Lăsaţi sosul să se îngroaşe 1 minut. Turnaţi sosul peste carne şi legume, apoi adăugaţi mazărea. Puneţi compoziţia într-un vas termorezistent şi adăugaţi compoziţia de cartofi. Presăraţi boiaua, apoi gratinaţi în cuptor până când cartofii s-au rumenit.

miercuri, 28 octombrie 2009

Fursecuri cu ceai

Ingrediente:
- 250 g unt;
- 125 g zahăr;
- un ou;
- două pliculeţe zahăr vanilat;
- 80 ml lapte;
- 450 g făină;
- un plic praf de copt;
- un praf de sare;
- două pliculeţe cu ceai de fructe;
- seminţe de chimen.

Mod de preparare:
Laptele se pune la fiert împreună cu pliculeţele de ceai. După ce a dat în fiert, se opreşte focul, se acoperă cu o farfurie şi se lasă la infuzat 5 minute. Se scot pliculeţele cu ceai, iar laptele se lasă la răcit. Zahărul se pune într-un castron împreună cu untul. Se mixează până când nu se mai simt cristalele de zahăr, se adaugă oul, zahărul vanilat şi laptele cu ceai. Se presară făina amestecată cu praful de copt şi sarea. Se adaugă şi seminţele de chimen. Se frământă până când rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la frigider pentru 30 de minute. Se întinde o foaie mai groasă, se decupează cu o formă şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc timp de 15-20 de minute la foc mediu.

marți, 27 octombrie 2009

Premii…

Îi mulţumesc Danielei pentru premiul acordat şi pentru faptul că se gândeşte mereu la mine când împarte premiile!
Îl ofer şi eu mai departe pentru:
- Gingăşia http://gingasia.blogspot.com/
- Ala http://ala-cooking.blogspot.com/
- Marcela http://marcela-home.blogspot.com/
- Amalia http://poetagurmanda.blogspot.com/
- Mira http://gatindcumira.blogspot.com/

duminică, 25 octombrie 2009

Cubuleţe de cocos

Ingrediente:
Blat:
- 400 g făină integrală;
- 200 g unt;
- 1 ou;
- 70 g zahăr pudră;
- 1 praf sare.
Umplutură:
- 4 ouă;
- 200 ml smântână pentru gătit;
- 70 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 100 ml smântână dulce;
- 200 g cocos ras;
- 100 g glazură de ciocolată;
- coaja rasă a unei jumătăţi de lămâie.

Mod de preparare:
Se frământă un aluat omogen din făină, untul sfărâmat în bucăţele, oul, sarea şi zahărul. Se modelează un gogoloi, se împachetează în folie de plastic şi se lasă timp de 30 de minute la frigider. Se preîncălzeşte cuptorul. Pentru umplutură se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se bat bine gălbenuşurile cu smântâna pentru gătit, zahărul şi zahărul vanilat. Albuşurile şi smântâna dulce se bat bine separat, apoi se înglobează cu grijă în amestec, alături de cocosul ras şi coaja de lămâie. Se întinde aluatul în tavă astfel încât să se răsfrângă puţin pe margine. Se întinde uniform umplutura. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace 25-30 de minute, până ce suprafaţa devine maronie, apoi se lasă la răcit în tavă. Se ornează cu glazură de ciocolată.

Plăcintă cu pui

Ingrediente:
- 2 piepturi de pui dezosate, fără piele;
- 1 ardei gras roşu;
- 2 căţei de usturoi;
- 1 ardei iute verde;
- 150 g mazăre congelată;
- 100 g brânză;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 70 g făină albă;
- 130 g mălai;
- 100 g unt;
- 1 gălbenuş;
- sare, piper, boia.

Mod de preparare:
Se curăţă ardeiul gras şi cel iute şi se spală. Ardeiul gras se taie în cubuleţe, iar cel iute se toacă mărunt. Se curăţă ceapa verde, se spală şi se taie în rondele subţiri, împreună cu frunzele verzi, fragede. Se curăţă şi se toacă mărunt usturoiul, apoi se pun toate ingredientele pregătite, împreună cu mazărea, într-un vas. Se dă brânza pe răzătoarea fină. Se prăjeşte bine carnea în ulei, pe toate părţile. Se scoate carnea, se sărează şi se piperează, se lasă să stea câteva minute, apoi se taie în felii subţiri. Se adaugă carnea şi brânza peste legume, se amestecă bine, se condimentează cu sare, piper şi boia, apoi se toarnă totul într-un vas termorezistent. Se preîncălzeşte cuptorul. Se frământă bine făina cu mălaiul şi untul sfărâmat, un praf de sare şi 2-3 linguri de apă rece. Se modelează un gogoloi, apoi se întinde până se obţine o foaie subţire. Se pune aluatul peste amestecul din vas, se unge cu gălbenuşul bătut, se introduce la cuptor şi se coace 30-35 de minute.

vineri, 23 octombrie 2009

Tartă cu pere scufundate

Ingrediente:
Blat:
- 200 g făină integrală;
- 125 g unt;
- 60 g miere;
- 1 ou.
Umplutură:
- 1kg pere mici;
- 2 linguri zahăr;
- 3 ouă;
- 150 g miere;
- 100 g migdale măcinate;
- 100g făină;
- 2 linguri fulgi de migdale.

Mod de preparare:
Pentru blat, se frământă un aluat din făină integrală, unt, miere şi ou. Se înfăşoară în folie şi se dă la frigider 60 de minute. Se decojesc perele şi se lasă codiţele. Se curăţă însă de căsuţele sâmburilor. Într-o oală se dă în clocot zahărul în 125 ml apă; se adaugă perele şi se acoperă vasul; se lasă să fiarbă la foc moale cca. 6 minute. Se scot şi se lasă să se scurgă. Se încinge cuptorul. Se întinde o foaie de aluat pe planşeta tapetată cu făină şi se îmbracă în această foaie o formă de tartă unsă. Pentru umplutură se separă ouăle. Se bat albuşurile. Gălbenuşurile se bat cu mierea; se adaugă migdalele şi făina, apoi se înglobează încet albuşurile bătute. Se repartizează această compoziţie pe blat şi se aşează deasupra perele, vertical, încrustându-le puţin. Se presară fulgi de migdale şi se coace tarta la cuptor 55 de minute.