luni, 29 decembrie 2008

De când folosim condimentele?

Este tot atât de greu să răspundem la această întrebare precum este să stabilim cine a apărut întâia dată pe lume: oul sau găina?
Probabil că oamenii au început să folosească condimentele de îndată ce au învăţat să gătească, îndeletnicire care îi deosebeşte de animale। Nu mâncăm doar ca să ne potolim foamea, ci ca să ne satisfacem în egală măsură, o dorinţă estetică. Căutăm gusturi noi şi noi metode de a pregăti mâncarea, ne dorim mereu alte feluri de mâncare delicioase şi hrănitoare. Strămoşii noştri au aflat că anumite frunze şi fructe îmbogăţeau gustul mâncării. Presărau frunze sau bobiţe de fructe pe carne înainte sau după ce o frigeau.
Primele mărturii despre folosirea condimentelor de către oameni datează din Mexic. Aborigenii din Mexic foloseau chili pentru a-şi condimenta mâncarea încă din anul 7000 î.Hr. Mirodeniile au aprins mereu imaginaţia pentru că ne-au răsfăţat simţurile: văzul cu minunatele lor culori vii, mirosul cu arome incitante şi îmbătătoare, gustul cu misterioase şi exotice senzaţii. Condimentele au fost catalizatorul unora dintre cele mai mari aventuri din istoria umanităţii, de la Cristofor Columb la Vasco da Gama, la fel cum au devenit motor al societăţii şi economiei, de la Compania Olandeză a Indiilor de Est până la Imperiul Britanic, ai cărui negustori au transformat Londra în cea mai mare piaţă a lumii pentru 200 de ani.


Niciun comentariu: