duminică, 4 octombrie 2009

Grădina mea…

Trandafir


Trandafir chinezesc, Hibiscus rosa sinensis





joi, 1 octombrie 2009

Tort de brânză cu lămâie I

Ingrediente:
- 200 g pişcoturi;
- 120 g unt;
- o lămâie;
- 200 ml smântână dulce;
- 100 g zahăr pudră;
- 400 g cremă de brânză (dulce).
Mod de preparare:
Se bagă pişcoturile într-o pungă de plastic şi se sfărâmă cu un făcăleţ. Se cântăresc 180 g pişcoturi sfărâmate, se toarnă într-un vas, iar restul se păstrează. Se topeşte untul şi se adaugă 180 g pişcoturi sfărâmate. Se unge cu unt o formă de tort, iar în aceasta se întind pişcoturile sfărâmate, se presează şi se pune la frigider. Se dă pe răzătoare coaja unei lămâi şi i se stoarce sucul. Se bate bine smântâna şi se adaugă zahărul. Se amestecă bine cu crema de brânză, sucul de lămâie şi jumătate din coaja de lămâie. Se toarnă crema de brânză în forma de tort, iar suprafaţa se netezeşte. Tortul se lasă aproximativ 6 ore la frigider. Se scoate tortul din formă. Se acoperă marginile cu restul de pişcoturi sfărâmate şi se decorează după preferinţă.












miercuri, 30 septembrie 2009

Plăcintă cu ciuperci şi ceapă

Ingrediente:
- 400g ceapă;
- 200 g ciuperci albe mici (champignon);
- 1 lingură suc de lămâie;
- 80 g bacon feliat;
- 3 linguri ulei;
- 80 g brânză de vaci;
- 1 gălbenuş;
- 2 linguri lapte;
- 200 g făină albă;
- 2 linguriţe praf de copt;
- 2 ouă;
- 150 ml smântână pentru gătit;
- 50 g caşcaval ras;
- sare, piper.

Mod de preparare:
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se spală ciupercile, se taie felii şi se amestecă cu sucul de lămâie. Se căleşte baconul în ½ lingură ulei până se înmoaie. Se adaugă ceapa şi ciupercile, se prăjesc la foc mediu, timp de aproximativ 5 minute, amestecând continuu, apoi se toarnă într-un vas. Pentru aluat se amestecă bine brânza de vaci pasată, uleiul rămas, sarea, gălbenuşul, praful de copt şi laptele. Se încorporează treptat făina şi se frământă până când se obţine o masă omogenă. Se preîncălzeşte cuptorul. Se adaugă ouăle, smântâna şi caşcavalul peste amestecul cu ceapă. Se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă într-o formă. Se întinde aluatul pe puţină făină şi se aşează în forma de copt. Se presează marginile aluatului de pereţii formei, iar deasupra se întinde amestecul cu ceapă. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace timp de 35 de minute, până când se obţine o crustă.

joi, 10 septembrie 2009

Mâncare cubaneză din carne tocată

Ingrediente:
- 250 g orez cu bobul lung;
- 500 g carne de porc tocată;
- 1 linguriţă chimen măcinat;
- ¼ linguriţă chili;
- 1 ceapă roşie medie;
- 3 căţei de usturoi;
- 2 ardei graşi verzi;
- 1 conservă de roşii tocate;
- 100 g măsline verzi umplute cu ardei;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 lingură pastă de tomate;
- 125 ml supă de pui;
- sare după gust.

Mod de preparare:
Se adaugă peste carnea tocată condimentele, se amestecă şi se lasă la frigider, acoperită, timp de 10 minute. Se curăţă şi se taie în cubuleţe ceapa şi usturoiul. Se curăţă ardeiul, se spală şi se taie în cubuleţe. Se prăjeşte carnea în uleiul de măsline, amestecând continuu, până îşi schimbă culoarea, apoi se scoate într-un vas. Se căleşte ceapa, usturoiul şi ardeiul, la foc mic, apoi se adaugă pasta de tomate. Se adaugă supa de pui, roşiile din conservă şi se dă totul în clocot. Se adaugă carnea, se fierbe până scade, la foc mediu, amestecând continuu, iar la final se adaugă măslinele. Se serveşte alături de orez fiert.

luni, 24 august 2009

Busuiocul (Ocimum basilicum)

Busuioc din gradina mea cu plante aromatice

Origine: busuiocul este originar din subcontinentul indian, dar a fost cultivat şi în Italia în timpul Imperiului Roman. Busuiocul creşte atât la latitudinile tropicale cât şi la cele temperate. Cu cât se bucură mai mult de soare, cu atât aroma sa este mai puternică.
Proprietăţi: busuiocul este o plantă anuală, cu frunze mari, ovale, de un verde închis. La sfârşitul verii, planta are flori albe, rozalii sau liliachii, formând o inflorescenţă. Busuiocul creşte până la 50 cm înălţime. Mirosul şi gustul se datorează mult uleiurilor esenţiale pe care le conţine. Cel mai bun sezon pentru recoltare este înainte ca planta să înflorească. Busuiocul este sensibil la frig, deci nu trebuie plantat prea devreme.
Uz medicinal: busuiocul are efecte sedative. Infuzia de busuioc ajută la procesul de transpiraţie sau la eliminarea mucusului, în anotimpul rece. Busuiocul calmează tulburările de stomac, balonarea şi anorexia, şi stimulează producţia lactică a tinerelor mame. Este considerat un antidepresiv.
Ştiaţi că…? Numele de „basil”, denumire engleză, vine din greceşte (în româneşte, busuioc vine din bulgărescul – „bosilek”), însemnând „regal”. În India, busuiocul este considerat o plantă sfântă, folosită în ceremoniile religioase. Planta a fost adusă în Europa de Carol cel Mare, fiind cultivată ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mănăstiri.
Aromă: gustul busuiocului este aromat, dulce şi piperat în mod plăcut. El împrumută mâncării o aromă proaspătă.
Întrebuinţare: frunzele de busuioc sunt folosite astăzi în mai toate bucătăriile lumii, dar italienii par să-i fie cei mai devotaţi, busuiocul fiind un condiment clasic în bucătăria italienească. Pesto, insalada caprese şi pizza margherita nu sunt preparate ca la carte fără acest ingredient. Busuiocul se pune în salate, mâncăruri de legume şi sosuri. Adăugaţi busuiocul doar cu puţin înainte de a fi gata mâncarea pentru că altfel îşi va pierde aroma.
Păstrare: este bine să cumpăraţi busuioc proaspăt cu rădăcini pentru că are o aromă mai puternică şi durează mai mult. Busuiocul uscat are o aromă mai puţin intensă şi mai aspră. Dacă se păstrează într-un recipient bine închis, etanş, într-un loc întunecos şi rece, durează mai mult. Busuiocul proaspăt poate fi tăiat fin, amestecat cu puţină apă şi îngheţat sub formă de cuburi de gheaţă, pentru a putea fi pus la mâncare pe timp de iarnă.

miercuri, 12 august 2009

Prăjitură cu banane şi migdale

Ingrediente:
- 250 g unt;
- 200 g zahăr brun;
- 5 ouă;
- 500 g banane;
- sucul unei jumătăţi de lămâie;
- 250 g făină;
- 1 plic praf de copt;
- 250 g migdale măcinate.
Mod de preparare:
Se bate cu un mixer untul împreună cu 150 g zahăr, până se formează o spumă tare. Se adaugă ouăle câte unul şi se bat până când amestecul devine cremos, galben-deschis. Se curăţă bananele, se pisează cu o furculiţă şi se stropesc cu suc de lămâie. Se adaugă şi se încorporează bananele peste untul bătut, alături de făină, praf de copt şi alune. se preîncălzeşte cuptorul. Se unge sau se tapetează cu hârtie de copt o tavă. Se întinde aluatul în aceasta şi se presează zahărul rămas. Se introduce în cuptor şi se coace timp de aproximativ 45 de minute.

duminică, 2 august 2009

Plăcintă cu mure

Ingrediente:
Pentru aluat:
- 150 g făină;
- 1 praf de sare;
- coaja rasă de la ½ lămâie;
- 6 linguri zahăr;
- 75 g unt.
Pentru umplutură:
- 500 g mure;
- 100 g zahăr;
- 100 g biscuiţi cu unt;
- 100 g migdale măcinate;
- coaja rasă a unei lămâi;
- 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Se amestecă făina, sarea, coaja de lămâie şi zahărul. Se adaugă untul tăiat în bucăţele mici şi totul se frământă. Se adaugă treptat aproximativ 2 linguri de apă, până se obţine un aluat moale, omogen. Se împachetează aluatul într-o folie de plastic şi se lasă la frigider aproximativ 30 de minute. Se spală murele şi se scurg. Se adaugă zahărul şi se lasă deoparte. Se pun biscuiţii într-o pungă de plastic şi se sfărâmă foarte mărunt cu ajutorul unui făcăleţ. Dacă murele au lăsat prea multă zeamă, acesta se varsă. Se amestecă murele cu biscuiţii, migdalele, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Se preîncălzeşte cuptorul la 2000C. Se unge un vas termorezistent sau o formă de plăcintă cu unt şi se toarnă în acesta amestecul cu mure. Se aşează aluatul peste mure, iar marginile se presează de pereţii formei. Se fac găuri în aluat pentru a permite ieşirea aburilor. Se bagă la cuptor şi se coace timp de 45 de minute.








joi, 2 iulie 2009

Tort cu brânză şi cireşe

Pentru aluat:
- 100 g ciocolată alimentară;
- 1 lămâie;
- 5 ouă;
- 150 g zahăr;
- 750 g brânză de vaci pasată;
- 100 g făină;
- 150 g smântână dulce;
- 20 g amidon alimentar;
- 2 linguri cacao.

Pentru umplutură:
- 600 g cireşe;
- 1 plic jeleu roşu;
- 100 g frişcă;
- 1 lingură miez de nucă tocat grosier.

Mod de preparare:
Se toacă mărunt ciocolata, se topeşte pe o baie de apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde, apoi se lasă la răcit. După ce s-a spălat lămâia se dă coaja pe răzătoare, iar jumătate se stoarce. Se preîncălzeşte cuptorul. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se bat bine gălbenuşurile cu zahărul, şi se adaugă treptat brânza. Se adaugă făina, ciocolata topită, coaja şi sucul de lămâie. Se bat bine separat smântâna şi albuşurile şi se adaugă treptat peste crema de brânză. Se cerne deasupra amidonul alimentar şi praful de cacao, apoi se amestecă folosind un tel. Se unge forma cu grăsime, se toarnă amestecul şi se introduce în cuptorul fierbinte pentru aproximativ 1 oră, până ce suprafaţa devine maronie. Se scoate şi se lasă în formă, la răcit. Cireşele se aşează pe tort. Se prepară jeleul conform instrucţiunilor, se toarnă peste cireşe şi se lasă la frigider, să se solidifice. La final se decorează tortul cu frişcă şi miez de nucă.