luni, 30 noiembrie 2009

Plăcintă de dovlecel cu brânză de oaie

Ingrediente:
- 125 g unt;
- 250 g făină albă;
- 500 g dovlecel (zucchini) fraged;
- 250 g brânză de oaie;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 1 legătură busuioc;
- 2 căţei de usturoi;
- 4 ouă;
- 200 ml smântână pentru gătit;
- sare, piper.

Mod de preparare:
Se taie untul în bucăţele mici şi se frământă cu făina, un praf de sare şi aproximativ 4 linguri cu apă rece, până se obţine un aluat omogen. Se tapetează fundul unei forme de tort cu marginea detaşabilă cu acest aluat, astfel încât să formeze o margine înaltă de 3 cm. Aceasta se lasă la frigider timp de aproximativ 30 de minute. Se spală dovleceii, se curăţă şi se toacă în cubuleţe, apoi se prăjeşte într-o tigaie, în ulei, amestecând continuu, până devine maroniu. Se preîncălzeşte cuptorul. Se taie brânza de oaie în cubuleţe mici şi se adaugă peste dovlecel. Se spală busuiocul, se zvântă, frunzele se toacă mărunt şi se presară deasupra dovlecelului. Se curăţă usturoiul, se pisează şi se adaugă şi el. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se întinde peste aluat. Se bate bine smântâna cu ouăle şi se condimentează cu sare şi piper. Se toarnă deasupra plăcintei şi se coace în cuptorul fierbinte timp de aproximativ 45 de minute, până când suprafaţa devine maronie.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Prăjitură aromată cu miez de nucă

Ingrediente:
- 200 g unt moale;
- 100 g miere;
- 4 ouă;
- 100 g miez de nucă tocat;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 2 linguriţe scorţişoară;
- ½ linguriţă praf de cuişoare;
- câte 1 vârf de cuţit de nucşoară şi ienibahar;
- 1 praf sare;
- 150 g făină albă;
- 150 g făină integrală;
- 1 plic praf de copt;
- 1 lingură esenţă de rom;
- 150 g iaurt;
- glazura: 100 g zahăr pudră, 4 linguri esenţă rom, 1 lingură suc de lămâie, 100 g miez de nucă tocat grosier.

Mod de preparare:
Se bat cu mixerul untul, mierea şi ouăle. Se adaugă miezul de nucă, zahărul vanilat, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara, ienibaharul şi sarea şi se amestecă bine. Se amestecă cele două tipuri de făină cu praful de copt şi se încorporează treptat în aluat. Se adaugă esenţa de rom şi iaurtul. Se preîncălzeşte cuptorul. Se unge tava cu unt, se toarnă aluatul în tavă şi se netezeşte suprafaţa. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace aproximativ 30 de minute. Pentru glazură se amestecă toate ingredientele, după ce s-au omogenizat se întinde deasupra, iar peste se presară miezul de nucă.

luni, 23 noiembrie 2009

Pizza carra mia

Ingrediente (pentru două pizza):
Aluat:
- 300 g făină;
- 15 g drojdie;
- 25 ml ulei;
- un praf de zahăr;
- un praf de sare.
Sos:
- 200 g roşii;
- un praf zahăr;
- oregano;
- busuioc;
- 15 ml ulei de măsline;
- un praf sare.
Umplutură:
- 150 g mozzarella;
- 100 g ciuperci;
- 150 g şuncă;
- 150 g cârnăciori picanţi;
- 50 g măsline feliate;
- oregano.

Drojdia se amestecă cu zahărul şi 50 ml apă caldă. Când a dospit, se adaugă făina, sarea, uleiul şi 150 ml de apă caldă, se frământă şi se lasă la crescut. Mozzarella se rade pe răzătoarea mare. Ciupercile se curăţă şi se feliază. Cârnăciorii se taie feliuţe subţiri pe diagonală. Şunca se feliază şi se taie julien. Pentru a forma sosul, se amestecă toate ingredientele şi se omogenizează. Se ia jumătate din aluat, se formează o chiflă şi se întinde pe planşetă până ajunge la grosimea de 6-7 mm, după care se pune într-o tavă. Pe blatul de pizza se întinde sosul de roşii, se presară caşcaval, ciupercile şi şunca. Deasupra se pun cârnăciorii şi măslinele. Se stropeşte cu ulei, se presară cu oregano, apoi se introduce în cuptorul încins, pentru 7-8 minute.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Şarlotă cu cafea

Ingrediente:
- 40 g gelatină albă;
- 350 ml lapte;
- 1 lingură cafea solubilă;
- 1 lingură cacao;
- 4 ouă;
- 100 g zahăr pudră;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 400 ml smântână dulce (frişcă lichidă).

Mod de preparare:
Se amestecă laptele cu praful de cacao şi cafeaua solubilă, se dă în clocot, apoi se ia de pe foc. Gelatina se dizolvă în amestecul de lapte, apoi se lasă puţin la răcit. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul pudră şi zahărul vanilat, apoi se fierbe pe o baie de apă, amestecând continuu, până ce compoziţia devine cremoasă. Se adaugă treptat laptele cu gelatina, se amestecă bine, apoi se lasă la răcit 30 de minute. Se bat bine separat albuşurile şi smântâna, apoi se înglobează treptat în crema de cafea. Se toarnă crema într-o formă, se acoperă şi se lasă la frigider timp de 6 ore.

luni, 9 noiembrie 2009

Trandafiri cu brânză

Ingrediente:
- 500 g făină;
- 500 g brânză de vaci;
- 2 ouă;
- 25 g drojdie;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- 150 g unt;
- 50 g stafide;
- o sticluţă cu esenţă de lămâie;
- 2 linguri cu griş;
- sare;
- coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele dulce, se adaugă 75 g zahăr, sare şi jumătate din esenţa de lămâie. Se topesc 100 g unt şi se adaugă peste drojdia dizolvată. Se toarnă totul peste făină şi se amestecă până când rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de minute. Brânza se amestecă bine cu restul de zahăr, esenţa de lămâie rămasă şi grişul. Se adaugă coaja de lămâie, ouăle şi stafidele înmuiate. Se amestecă totul până când rezultă o cremă pufoasă. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză şi se rulează. Se taie în rondele egale, se aşază una lângă alta într-o tavă unsă cu restul de unt şi se introduce tava în cuptor.

Plăcintă ciobănească

Ingrediente:
- 1 kg cartofi roşii;
- 30 g smântână fermentată;
- 1 gălbenuş;
- 120 ml smântână dulce;
- 15 ml ulei de măsline;
- 800 g carne tocată de vită;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 40 g unt;
- 25 g făină;
- 250 ml supă de vită;
- 120 ml vin roşu dulce;
- 10 ml sos Worcestershire;
- 100 g mazăre congelată;
- pătrunjel;
- sare, piper, boia dulce.

Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare până se înmoaie. Se scurg cartofii şi se pun într-un vas. Smântâna fermentată se amestecă cu gălbenuşul şi smântâna dulce, apoi se pune peste cartofi şi se pasează foarte bine. Asezonaţi cu sare şi piper. Încălziţi o tigaie la foc mediu. Puneţi ulei în tigaia încinsă, apoi adăugaţi carnea. Condimentaţi cu sare şi piper. Rumeniţi şi fărâmiţaţi carnea timp de 3-4 minute. Puneţi peste carne morcovul, curăţat şi tocat, şi ceapa tocată. Se călesc împreună cu carnea 5 minute, amestecând frecvent. Într-o altă oală, la foc potrivit, amestecaţi untul cu făina şi lăsaţi-le timp de 2 minute pe foc. Încorporaţi supa, vinul şi sosul Worcestershire. Lăsaţi sosul să se îngroaşe 1 minut. Turnaţi sosul peste carne şi legume, apoi adăugaţi mazărea. Puneţi compoziţia într-un vas termorezistent şi adăugaţi compoziţia de cartofi. Presăraţi boiaua, apoi gratinaţi în cuptor până când cartofii s-au rumenit.