joi, 26 februarie 2009

FURSECURI CU NUCI

Nucile sunt în tradiţia coreeană seminţele luminii şi au bunul obicei de a se lua la trântă cu beteşuguri grele: diabet, sterilitate, anemie, accidente vasculare, boli de piele şi ten. Amestecate prin fursecuri, nucile aduc din nou lumina pe chipul celor care le devorează… Ingrediente:
- 200 gr. miez de nucă;
- 200 gr. unt;
- 100 gr. zahăr pudră;
- 300 gr. făină;
- 3 ouă;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- 50 gr. ciocolată menaj;
- 5 gr. sare.
Mod de preparare:
Într-un vas emailat se amestecă pe foc mic untul, zahărul şi zahărul vanilat, până se dizolvă zahărul şi amestecul e omogen. Jumătate din cantitatea de nuci se trece prin maşina de mărunţit. Pentru un gust mai savuros, este bine ca nucile să fie coapte în cuptor circa 15 minute înainte de a fi măcinate. Când compoziţia s-a înmuiat, se adaugă sarea şi se amestecă rapid, apoi ouăle pe rând, făina şi trei sferturi din nucile măcinate, amestecând totul până se formează un aluat omogen. Pe o tavă unsă se formează fursecuri cu ajutorul poşului sau cu o lingură, iar pe fiecare se pune câte o bucăţică de ciocolată şi un miez întreg de nucă. Tava se pune în cuptorul încins pentru circa 15 minute.

miercuri, 25 februarie 2009

TORTELLINI CU CIUPERCI

Ingrediente:
- 200 g paste tortellini cu carne;
- 150 g ciuperci;
- 50 g unt;
- 100 ml smântână;
- pătrunjel verde, sare, piper. Mod de preparare:
Se pun pastele la fiert, în apă clocotită cu sare, şi le ţii pe foc cât scrie pe pachet. Scurgi pasatele de apa în care au fiert şi le pui într-un castron. Cureţi ciupercile, le speli, le tai felii subţiri şi le căleşti în unt 5-6 minute. Le răstorni peste tortellini din castron. Condimentezi cu sare şi piper, adaugi smântâna şi pătrunjelul tocat mărunt.

Ceaiul verde I

"Mai bine trei zile fără mâncare, decât o zi fără ceai!" Asta spun chinezii legat de cea mai consumată băutură din lume, bineînţeles după apă.
Prima certificare a efectelor benefice ale ceaiului verde datează din anul 1211, când călugărul Eisai a elogiat ceaiul verde în cartea "Menţinerea sănătăţii prin ceai".
Ceaiul prelungeşte viaţa şi menţine sănătatea celui care îl consumă. Cea mai importantă descoperire este că ceaiul verde opreşte dezvoltarea celulelor nedorite în organism.
Slab sau gras cu ceaiul verde
Din cele două tipuri de colesterol, ceaiul verde se ocupă de cel nociv. Băutorii de ceai verde au nivelul de colesterol nociv redus la jumătate, faţă de cei care nu beau ceai dar au o alimentaţie asemănătoare.
"Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte"
Ca şi în cazul colesterolului, oxigenul are şi el o latură negativă: oxigenul activ este problematic, pentru că se poate combina cu orice substanţă din corp pe care o oxidează îi distruge membranele celulare şi ADN-ul. Pe lângă acestea, oxidează şi lipidele. Toate duc la boli grave, ajungându-se chiar la cancer. Ceaiul verde conţine substanţe active care sunt antioxidanţi puternici, ducând la diminuarea efectelor negative ale oxigenului activ. Prevenirea cancerului
Studiile asupra mortalităţii datorate cancerului în rândul populaţiei japoneze, indică faptul că rata deceselor este foarte scăzută. Cea mai scăzută rată de mortalitate datorată cancerului se înregistrează în locurile unde recolta principală este de ceai verde. Locuitorii acestor zone consumă ceai verde în cantităţi mari, zilnic.
Hipertensiunea arterială controlată de ceaiul verde
Afecţiune cu un mare impact asupra sistemului vascular, hipertensiunea arterială este ţinută sub control de ceaiul verde.
Angiotensin II este un compus chimic ce se numără printre cauzele hipertensiunii arteriale.
Ceaiul verde suprimă producerea compusului angiotensin II, consumul regulat de ceai verde ducând la scăderea considerabilă a hipertensiunii.
Adio viruşi
Datorită compuşilor săi, ceaiul verde are un efect puternic asupra virusului gripal, eliminându-l din corp. Ceaiul verde băut regulat îmbunătăţeşte starea bolnavilor de HIV. Energia de zi cu zi
Un bun înlocuitor al cafelei, ceaiul verde conţine cafeină, substanţa care, în cantităţi rezonabile, stimulează fiecare organ din corp, având efect asupra sistemului nervos, inimii şi ficatului.
Eşti obosită? O ceaşcă de ceai verde îţi limpezeşte mintea dimineaţa sau după o noapte nedormită. Prin conţinutul său echilibrat de cafeină, ceaiul verde stimulează sistemul muscular. Prin urmare, o ceaşcă de ceai verde în timpul zilei este binevenită.
Cum se consumă
Este bine să se bea cel puţin o ceaşcă de ceai la fiecare masă. Se prepară ca infuzie, calculând câte o linguriţă pentru fiecare persoană, plus încă una separat. Apa fierbinte se toarnă peste ceai şi se acoperă pentru 5-7 minute. Se pot bea 5, până la 10 ceşti pe zi. Alege frunzele de ceai întregi sau mărunţite, mai bune decât varianta la plic.
Bine de ştiut!
* Este de preferat să nu bei ceai verde cu două ore înainte de culcare.
* Nu se recomandă consumul în timpul sarcinii şi alăptării.
* Se poate consumă în toate situaţiile care presupun un stres prelungit.
· Nu uita de regulile unei alimentaţii echilibrate şi consumă cât mai multe legume şi fructe pe zi. Singur, ceaiul verde, nu poate preveni toate posibilele maladii.

Sursa: http://www.kudika.ro/

luni, 23 februarie 2009

PRĂJITURĂ OLANDEZĂ CU VIŞINE

Ingrediente:
- 300 g aluat de foi;
- 450 g vişine (compot sau congelate);
- 50 g zahăr;
- 1 lingură scorţişoară;
- 2 linguri de amidon alimentar;
- 100 g zahăr pudră;
- 200 g frişcă;
- 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Se aşează foaia una peste alta şi se formează un dreptunghi de dimensiunea tăvi (sau un pătrat). Se aşează în tavă şi se înţeapă de mai multe ori cu furculiţa. Se lasă să stea aproximativ 15 minute. Se pune tava în cuptorul încins şi se coace aluatul aproximativ 15 minute. Se scoate şi se lasă să se răcească. Se taie aluatul în jumătate. Una dintre jumătăţi se pune deoparte, cealaltă se taie în 8 bucăţi egale.Apoi se scurg vişinele din compot păstrându-se siropul. Se completează siropul cu apă până se obţine ¼ l de lichid. Se păstrează două linguri din acest sirop pentru glazură. Restul se pune la fiert cu 25 g de zahăr şi cu scorţişoara. Se amestecă amidonul cu 2 linguri de apă şi se adaugă la suc, se lasă să mai dea un clocot. Se adaugă vişinele. Se lasă compoziţia să se răcească puţin, apoi se întinde pe bucata de aluat întreagă şi se lasă la rece. Se amestecă zahărul pudră cu cele 2 linguri de sirop păstrate pentru glazură, până se îngroaşă, şi se pune într-o pungă. Se taie un colţ al pungii şi se desenează gratii pe cele 8 bucăţi de aluat. Se lasă să se întărească. Se taie si bucata de aluat îmbibată cu compoziţia de vişine, tot în 8 bucăţi. Se bate frişca. Se pune într-un dispozitiv pentru ornat şi se ornează fiecare bucată de aluat cu compoziţie de vişine, în formă de valuri. Deasupra se aşază celelalte 8 bucăţi de aluat glazurate.

vineri, 13 februarie 2009

CUM SE ALEG BANANELE

Bananele sunt digerate uşor de oricine şi plac majorităţii oamenilor; în plus, conţin mai mult potasiu decât oricare fruct. Şi, de obicei, sunt relativ ieftine! Se aleg bananele de culoare galben aprins, cu vârfurile colorate în verde. Pipăiţi fructele ca să vă asiguraţi că sunt ferme şi coapte. Evitaţi fructele cu coaja zgâriată, despicată sau pătată sau cele cu miros puternic; sunt, cel mai probabil, prea coapte.

joi, 12 februarie 2009

FURSECURI CU MIGDALE ŞI CACAO

Aceste fursecuri cu migdale sunt uimitor de gustoase şi uşoare şi se potrivesc de minune la ceaiul sau cafeaua de după-masă.
Ingrediente:
- 300 g migdale;
- 3 albuşuri;
- 130 g zahăr;
- 1 lingură suc de lămâie;
- 3 linguri cacao;
- 1 praf scorţişoară;
- câteva picături esenţă de migdale;
- unt pentru uns tava. Mod de preparare:
Se toacă fin migdalele. Se bat albuşurile cu un mixer până se obţine o spumă tare. Se continuă baterea şi se adaugă treptat zahărul şi sucul de lămâie. Se preîncălzeşte cuptorul şi se unge tava cu unt. Se amestecă migdalele cu scorţişoara, praful de cacao şi esenţa de migdale, apoi se înglobează treptat cu o lingură în albuşurile bătute.Aluatul cu migdale se aşează în tavă cu o lingură. După fiecare folosire lingura se scufundă în apă călduţă, pentru ca aluatul să nu se lipească. Se formează grămăjoare mici, lăsând distanţă între ele. Se bagă tava în cuptorul cald şi se coace timp de aproximativ 20 de minute, până când aluatul se solidifică. Se scot fursecurile cu precauţie din tavă, cu un cuţit cu lama lată, apoi se lasă la răcit pe un grilaj.Fursecurile pot fi puse în cutie abia după ce s-au răcit complet, deoarece astfel rămân proaspete şi nu se înmoaie.

SALATĂ CU LEGUME ŞI OU

Ingrediente:
- 100 g orez;
- 3 roşii;
- două ouă;
- 100 g caşcaval;
- doi castraveţi;
- o salată;
- mărar;
- un ardei gras roşu;
- ulei de măsline;
- pentru sos: 3 linguri ulei, 2 linguri muştar, o lingură apă, o lingură suc de lămâie, sare şi piper. Mod de preparare:
Orezul se fierbe în apă cu sare în care s-au adăugat câteva picături de ulei de măsline. Când este fiert se scurge şi se pune într-un vas. Se adaugă roşiile tăiate felii, ouăle tari feliate, caşcavalul ras, frunzele de salată, ardeiul gras tăiat felii, castraveţii curăţaţi de coajă şi tocaţi beţişoare şi mărarul. Pentru sos se omogenizează muştarul cu uleiul turnat puţin câte puţin, sucul de lămâie, apa, sarea şi piperul după gust. Se toarnă sosul peste salată şi se serveşte.