Este tot atât de greu să răspundem la această întrebare precum este să stabilim cine a apărut întâia dată pe lume: oul sau găina?
Probabil că oamenii au început să folosească condimentele de îndată ce au învăţat să gătească, îndeletnicire care îi deosebeşte de animale। Nu mâncăm doar ca să ne potolim foamea, ci ca să ne satisfacem în egală măsură, o dorinţă estetică. Căutăm gusturi noi şi noi metode de a pregăti mâncarea, ne dorim mereu alte feluri de mâncare delicioase şi hrănitoare. Strămoşii noştri au aflat că anumite frunze şi fructe îmbogăţeau gustul mâncării. Presărau frunze sau bobiţe de fructe pe carne înainte sau după ce o frigeau.
Primele mărturii despre folosirea condimentelor de către oameni datează din Mexic. Aborigenii din Mexic foloseau chili pentru a-şi condimenta mâncarea încă din anul 7000 î.Hr. Mirodeniile au aprins mereu imaginaţia pentru că ne-au răsfăţat simţurile: văzul cu minunatele lor culori vii, mirosul cu arome incitante şi îmbătătoare, gustul cu misterioase şi exotice senzaţii. Condimentele au fost catalizatorul unora dintre cele mai mari aventuri din istoria umanităţii, de la Cristofor Columb la Vasco da Gama, la fel cum au devenit motor al societăţii şi economiei, de la Compania Olandeză a Indiilor de Est până la Imperiul Britanic, ai cărui negustori au transformat Londra în cea mai mare piaţă a lumii pentru 200 de ani.
luni, 29 decembrie 2008
De când folosim condimentele?
Tort diplomat
Ingrediente:
- 5 oua;
- 400 gr. zahar;
- 400 ml. lapte dulce;
- 50 gr. gelatina;
- 250 ml. apa rece;
- 1 l frisca lichida;
- 20 buc. piscoturi;
- esenta de rom, vanilie, razatura de lamaie sau portocala;
- fructe la alegere (stafide, banane, ananas, fructe confiate etc.)
Mod de preparare:
Gelatina se lasa la inmuiat circa 30 minute. Se formeaza un aparel din: lapte, oua, zahar si gelatina inmuiata in apa.Aparelul se fierbe la foc mic, amastecand continuu pentru a nu se lipi, pana se ingroasa putin si dispare spuma formata la suprafata acestuia(aveti grija sa nu se imbranzeasca). Se lasa la racit pana cand acesta ajunge la o temperatura ca cea a corpului(a mainii). Frisca batuta se amesteca cu aparelul aromatizat, se adauga fructele si se toarna intr-o forma(cratita) tapetata cu hartie si piscoturi. Se lasa la racit in frigider. Se scoate din forma si se orneaza.
Pofta buna!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)