joi, 28 mai 2009

Ruladă cu cremă de lămâie

Ingrediente:
Pentru 2 foi:
- 6 ouă;
- 200 g zahăr;
- 200 g făină;
- 2 linguri ulei;
- 2 linguri apă.
Crema: - 500 g brânză mascarpone;
- 150 g zahăr pudră;
- 500 ml smântână dulce (frişcă);
- coaja şi zeama de la o lămâie.
Mod de preparare:
Albuşul se bate spumă cu puţină sare adăugându-se zahărul, gălbenuşurile, uleiul şi apa. După aceea se pune făina amestecându-se lejer. Pe coli de hârtie pentru copt se întinde foaia şi se introduce la cuptor la o temperatură moderată. Pentru cremă se bate bine smântâna şi se amestecă cu brânza mascarpone şi restul ingredientelor.

duminică, 10 mai 2009

TARTĂ CU MERE ŞI BEZEA

Ingrediente:
Aluatul:
- 300 g făină;
- 2 gălbenuşuri;
- 125 g unt;
- 1-2 linguri apă rece;
- scorţişoară, nucşoară, coajă de lămâie rasă.
Umplutura:
- 5 mere potrivite;
- scorţişoară, nucşoară;
- 2 linguri pesmet;
- 2 linguri zahăr brun.
Bezea:
- 3 albuşuri;
- 150 g zahăr pudră.
Mod de preparare:
Se prepară coca pentru tartă, amestecând toate ingredientele. Se formează o minge care se înfăşoară în folie şi se pune la rece 2 ore. Merele se taie felii subţiri şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Pentru bezea se bat albuşurile cu zahărul pudră. După ce aluatul a stat 2 ore la rece se întinde pe forma de tartă şi se înţeapă cu o furculiţă, se introduce la cuptor aproximativ 10 minute. Se scoate aluatul şi se aşază merele introducându-l încă 15 minute la cuptor. După cele 15 minute se scoate şi se aşază compoziţia de bezea. Tarta se mai coace la cuptor până se rumeneşte puţin.

marți, 5 mai 2009

Piept de pui învelit în şuncă

Ingrediente:
- 4 fileuri de piept de pui;
- ulei de măsline;
- 1 linguriţă rozmarin uscat;
- sare, paprica;
- 4 felii subţiri de şuncă;
- 1 căţel de usturoi;
- 1 ceapă roşie;
- 3 morcovi;
- 2 dovlecei mici;
- 1 lingură pastă de roşii;
- 150 ml vin alb sec;
- 1 linguriţă coajă de lămâie rasă;
- pătrunjel tocat. Mod de preparare:
Carnea se spală cu apă rece şi se şterge, iar apoi se rumeneşte în ulei fierbinte. Se scoate şi se condimentează cu rozmarin, sare şi paprica.Fiecare felie de carne se împătureşte într-o felie de şuncă. Usturoiul şi ceapa se curăţă şi se toacă. Morcovii şi dovleceii se curăţă şi se taie în fâşii subţiri. Pasta de roşii se amestecă bine cu vinul. Ceapa se prăjeşte în ulei până când se moaie, apoi se adaugă usturoiul şi legumele şi se călesc un timp scurt. Peste acestea se adaugă amestecul de pastă de roşii cu vin, iar apoi se condimentează cu sare şi paprica. Se aşază fileurile pe patul de legume, se acoperă tigaia şi se lasă la foc mic timp de 15 minute. Se condimentează cu coajă de lămâie şi pătrunjel. Datorită învelişului crocant şi condimentat de şuncă, pieptul de pui devine fraged şi gustos.

luni, 4 mai 2009

7 lucruri esenţiale despre vinuri

Lumea vinului este una complexă pentru necunoscători. Combinaţiile de gusturi şi mirosuri, precum şi varietatea soiurilor, intimidează pe cei care nu se pricep la aşa ceva. Adevărul este că această lume a vinului nu trebuie să pară complexă şi greu de înţeles, şi dacă ai câteva noţiuni de bază te poţi descurca de minune.
Vinuri roşii1. Cabernet SauvignonDescriere: Acesta este unul dintre cele mai cunoscute vinuri roşii. Cabernet Sauvignon este recunoscut pentru gustul si aroma desăvârşite; este bogat, intens, cu puţin gust de cireşe sau ierburi aromate. Când laşi puţin vinul în cupă şi te uiţi la el vei observa nuanţe de afine sau stejar. Cabernet Sauvignon este un vin uscat datorită taninului pe care îl are - acidul tanic este cel care face ca acest vin să-ţi dea senzaţia de gură uscată.Merge cu: Un vin roşu excelent merge la o masă bogată. Cabernet Sauvignon se bea când mănânci carne bună, precum raţă, vită picantă, iepure, carnaţi, sau rinichi. De asemenea, merge şi la o masă de brânzeturi aspre.Sugestie: Pentru 13 dolari sticla, Albamar Cabernet Sauvignon Reserve este o alegere fină. Este un Cabernet cilian şi are arome de fructe negre, petale de trandafir, sau coajă de portocală. Este un vin foarte sec, cu bogate arome de fructe şi foarte puţin acid tanic. Merge extraordinar împreună cu nişte ciuperci făcute la grătar.
2. MerlotDescriere: Merlot este poate cel mai accesibil vin roşu pentru cei care nu sunt iniţiaţi în aceste taine, şi are gust de ierburi aromate. Mai puţin sec decât Cabernet Sauvignon, Merlot are tente de afine, prune, ciocolată şi vanilie.Merge cu: Merlot este un vin versatil. Îl poţi asorta la o mâncare nu prea aromată, dar merge excelent şi dacă mănânci vită sau miel. La fel de bine merge şi la o masă pe care ai o raţă gătită cum trebuie. De asemenea, Merlot merge cu mâncărurile italiene consistente.Sugestie: Un Merlot din Spania, Gran Toc Hill Reserva 2000, poţi să-l iei la circa 17 dolari. Merge excelent cu salată de ciuperci sau cu careen de vită prăjită.3. Pinot NoirDescriere: Dacă ne referim la îndrăzneală, Pinot Noir este cu o treaptă mai jos decât Merlot. Pinot Noir este un vin roşu uşor şi delicat, dar complex. Culoarea sa poate fi de la roşu deschis la roşu închis, iar în general are aromă de cireşe.Merge cu: Pinot Noir merge foarte bine la o masă cu somon, miel, pui, şuncă, sau carne de porc. Bucătăria clasică franceză are mâncăruri bazate pe consumul de Pinot Noir, precum celebrul "coq au vin" - pui gătit în vin roşu. Acest vin merge de obicei cu mâncăruri simple, dar bogate în vitamine.Sugestie: La 14 dolari sticla, poţi încerca un Twin Fin California Pinot Noir. Acest vin are o concentraţie mică de tanin, o culoare de rubin şi arome de cireşe sau vanilie. Serveşte-l cel mai bine când este uşor răcit şi asortează-l cu un aperitiv bun sau cu ton.
4. ZinfandelDescriere: Zinfandel este un vin roşu deschis, foarte uşor, şi cu arome de mirodenii. Zinfandel are şi derivate mai uşoare care tind să aibă o aromă mai puternică de fructe, în timp ce derivatele mai dure de Zinfandel au o aromă mai profundă de căpşuni. Acest vin este unul valoros, dar ai grijă să nu confunzi Zinfandelul, care este un vin roşu, cu White Zinfandel, care este un rose.Merge cu: Zinfandel se potriveşte de minune cu mâncărurile bucătăriei italiene, şi merge excelent la brânzeturi, paste şi carne roşie. Încearcă-l la o pizza cu tomate, ceapă roşie, prosciutto, mozzarella şi pesto.Sugestie: Cline Zinfandel, un vin californian, se vinde la doar 14 dolari sticla. Este de culoarea rubinului, are gust de ierburi aromate şi mirodenii şi merge excelent la o masă cu pui Cajun, costiţe de porc sau piept de raţă făcut în sos de afine. Vinuri albe5. ChardonnayDescriere: Dacă ai invitaţi la cină şi vrei să le serveşti vin alb, nu dai niciodată greş cu Chardonnay. Este unul dintre cele mai populare vinuri albe deoarece este un vin echilibrat. De la un Chardonnay te poţi aştepta la arome de mere sau pere, în plus faţă de vanilie şi unt.Merge cu: Chardonnay este cel mai popular în California, şi poate de aceea se asortează cel mai bine cu stilul de bucătărie californiană. Gândeşte-te la pui la grill, somon, scoici, sau avocado. Se asortează foarte bine şi cu mâncărurile franţuzeşti şi pastele cu cremă de sos.Sugestie: Salices Chardonnay 2004 se vinde la un preţ de 13 dolari sticla şi este un Chardonnay francez cu arome de piersică, măr, banană, sau miere. Este excelent cu pui la grătar.
6. Sauvignon BlancDescriere: Sauvignon Blanc este cel mai uşor dintre vinurile albe, şi este recunoscut pentru aromele sale de citrice. Uscat şi acid, este un vin sec foarte accesibil.Merge cu: Acest soi de vin alb se asortează foarte bine cu mâncăruri uşoare, precum carne albă, în special peşte şi fructe de mare. De asemenea, este excelent şi ca aperitiv.Sugestie: Nu poţi rata să bei un Fat Bastard Sauvignon Blanc. La aşa un nume, nu poţi decât să fii cel puţin curios. O astfel de sticlă costa 15 dolari, şi este un Sauvignon Blanc franţuzesc foarte bun. Este peste măsură de sec, iar aromele de fructe şi ierburi sunt delicioase. Fat Bastard merge excelent cu peşte alb la grătar sau kebab de pui la grill. Vinuri rose7. Vinurile roseDescriere: Aceste vinuri, după cum o sugerează şi numele, au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri roşii. Există o tehnică specială cu ajutorul căreia se transferă din pigmentul strugurilor în vin, pentru a ieşi această culoare frumoasă. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute în anii 80, când vinurile albe erau la putere, iar producătorii încercau să scape de surplusul de struguri roşii. Rezultatul au fost vinurile rose, care uneori sunt făcute din amestecuri de vin roşu cu vin alb - ştiţi însă cum se spune: nu încercaţi asta acasă.Aceste vinuri sunt în general uşoare şi dulceagi, cu toate că unele pot fi chiar foarte seci. Nume de asemenea vinuri: Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris, sau Vin Gris.Merge cu: Aceste vinuri, fiind uşoare şi dulci, merg extraordinar de bine cu mâncărurile condimentate - bucătăria latină sau asiatică. Bineînţeles că nu este indicat să bei rose la un bol de chili.Sugestie: Henry of Pelham Rose se vinde cu circa 10 dolari sticla; este un rose canadian destul de uscat şi acid. Este un rose de vară, şi un partener excelent pentru somonul la grătar sau salata de fructe de mare.

Sursa: www.vinul.ro